Wow! Met dit fietslampje ben je 52% zichtbaarder dankzij déze innovatie

Je kent ze wel: die goedkope fietslampjes die precies leeg zijn wanneer het je niet uitkomt. En.. je bent wel zichtbaar, maar niet van de zijkant! Terwijl 71% van de ongelukken vanaf de zijkant gebeurt. Ziemi heeft daarom innovatieve lampjes ontwikkeld, waardoor je 52% zichtbaarder bent. In deze blog vertel ik je waarom ik zelf voor Ziemi koos, hoe ze werken, welke voordelen ze hebben en hoe het zit met de wetgeving.
Waarom wilde ik een Ziemi lampje?
Ik had de Ziemi al eens voorbij zien komen. Het lampje is best wel innovatief, en dat vind ik als student Business Innovation mega interessant. Het belangrijkste vond ik dat je als mens gewoon best wel kwetsbaar bent, en dat zo’n lampje dan in verhouding mega waardevol is. Toen ik zag dat ik hem als blogger mocht testen, heb ik de lampjes aangevraagd. En om er een waardevolle blog van te maken, heb ik nog extra vragen aan Ziemi gesteld over de wetgeving omtrent fietsverlichting, omdat ik daar voorheen over twijfelde. Die info vind je verderop in dit artikel.


Dit doet Ziemi anders dan anderen
De Ziemi fietslampjes zijn gemaakt zodat je zichtbaarder bent in het verkeer. Maar, ze zijn niet zoals elk ander fietslampje. Het witte lampje richt je namelijk op je benen. Je plaatst hem aan de voorkant van je fiets, maar het lampje richt naar achteren. Zo ben je zichtbaar vanaf de zijkant! Echt slim bedacht, vind ik zelf.
De voordelen van een Ziemi fietslampje:
- Je bewegende benen zijn zichtbaar, waardoor andere verkeersdeelnemers direct alert zijn
- Je bent vanaf de zijkant zichtbaar, omdat het licht op je benen schijnt
- Oplaadbaar
- Brandt erg fel
- Je kunt hem makkelijk zelf van je fiets afhalen, zodat hij niet gestolen wordt
Mijn persoonlijke ervaring met een Ziemi fietslampje
In het begin voelde het een beetje alsof je iets doet wat niet ‘hoort’. De witte lamp schijnt namelijk naar achteren. Vergelijk het met het kopen van een blouse, met knoopjes aan de achterkant. Je hoopt dat mensen niet denken dat je hem achterstevoren aan hebt.
Eenmaal fietsend voelde ik me juist erg zichtbaar! En, ik vind het een groot pluspunt dat deze fietslampjes oplaadbaar zijn. Stroom kost veel minder dan batterijen. En, ik heb ooit meegemaakt dat batterijen zijn gaan lekken. Sindsdien koop ik eigenlijk niks meer dat werkt op batterijen.
Even wat weetjes op een rijtje:
- 71% van de ongelukken gebeurt vanaf de zijkant
- Ziemi verhoogt de zichtbaarheid met 52%
- Het rode lampje is een ‘breathing light’. Ziemi koos hiervoor omdat het de batterijduur verlengt
- Bij het witte lampje zit ook een sleutelhanger waar je hem aan kunt ophangen

Hoe werken de oplaadbare ziemi lampjes?
Het werkt eigenlijk vrij simpel:
- Je bevestigt de flexibele band met het houdertje aan je fiets
- Je kunt het lampje zo in het houdertje schuiven!
- Als je klaar bent met fietsen, haal je het lampje van je fiets
- Je kunt de Ziemi opladen met een bijgevoegd kabeltje
Maar.. Mag je wettelijk gezien dit soort fietsverlichting gebruiken?
De rijksoverheid geeft aan dat dit de regels zijn: wit of geel licht voor, rood licht achter. En, verder zeggen ze: je licht moet recht naar voren of naar achteren schijnen. Op de website staat niet specifiek dat het witte licht dat voor zit, ook het licht is dat recht naar voren moet schijnen, valt me op. Wel staat er dan weer “u mag geen extra verlichting gebruiken zoals spaakverlichting of meer dan 1 koplamp op een tweewieler.”
Een artikel in de Trouw zegt Veilig Verkeer Nederland: “Het voorlicht moet recht vooruit schijnen en het achterlicht recht achteruit.” De woordvoerder van VVN zegt dat je de wettelijk verplichte fietsverlichting moet hanteren en dat Ziemi als aanvulling geldt, en geen vervanging.
Ik heb Ziemi gevraagd om een uitleg, en zij zeggen dit: “Ziemi bevindt zich in een grijs gebied, omdat het een nieuwe categorie introduceert: persoonsverlichting in plaats van traditionele fietsverlichting. We hebben meerdere gesprekken gevoerd met de politie over de acceptatie van innovatieve oplossingen. Hoewel zij Ziemi ondersteunen, loopt de wetgeving nog achter. Een vaak genoemd voorbeeld is het derde remlicht bij auto’s: aanvankelijk verboden, maar na drie jaar verplicht gesteld. Bovendien is Ziemi in de afgelopen drie jaar nooit van de weg gehaald en werken we actief aan een officiële goedkeuring.”
Uit mijn eigen kennis en ervaring met innovaties als business innovator, kan ik zeggen: veel innovaties bevinden zich in grijs gebied. Ook als je logischerwijs kunt zeggen dat een innovatie echt een verbetering is. Ikzelf kies ervoor om wel een Ziemi te gebruiken, omdat het me echt beter laat voelen in het verkeer!
Je vindt hier het witte fietslampje en hier het rode fietslampje.
*Ik heb deze lichtjes ontvangen van Ziemi, om erover te schrijven.