Zo kies je een keuken die past bij je leefstijl & budget in 3 stappen
Misschien ben je al bij meerdere keukenwinkels geweest. Dan weet je: de prijs kan supersnel oplopen. Een goedkope keuken vinden gaat daarom om het maken van goede keuzes. In dit artikel deel ik 3 stappen die ervoor zorgen dat je een betaalbare keuken vindt die aansluit bij je leefstijl.
Als je denkt dat een keuken kopen draait om de kleur, dan heb je het mis
Zelf begon ik bij Pinterest, en pinde ik al gauw alle keukens met roze details. De één met roze kastjes, de andere met roze tegels. Eenmaal bij de keukenleverancier bleek het kopen van de keuken totáál ergens anders om te gaan (en waren er trouwens ook geen roze kastjes).
Waar het wel om ging bij het kiezen van de juiste keuken? Het kiezen van de apparaten die passen bij je leefstijl. Het kiezen van kleuren die passen bij de rest van je interieur. De grootte van de keuken. Had ik me even slecht voorbereid!
Ondertussen raadde een vriend van mij showroomkeukens aan – die zijn een stuk goedkoper. En soms ook roze trouwens. Omdat ik voor mijn huis gebonden was aan een bepaalde keukenleverancier, kon ik hier niet voor kiezen. Maar verderop in dit artikel zal ik er wel meer info over geven.
Stap 1. Wat zijn je behoeftes qua keuken?
Bij een keukenspecialist is het al snel zo dat ze je de nieuwste snufjes laten zien. Denk aan een oven met extra functies, een inductie kookplaat waar je twee pitjes aan elkaar kunt koppelen, een Quooker kraan. Het ding is: als je dat allemaal hoort, dan wil je het natuurlijk allemaal hebben. Daarom is het handig om eerst helder te hebben wat je écht nodig hebt.
Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen als je een keuken gaat kopen:
- Hoeveel werkruimte heb ik nodig om eten voor te bereiden?
- Hoeveel kastruimte heb ik nodig?
- Hoeveel apparaten (koffiezetapparaat, airfryer of gewoon je fruitmand) heb je standaard op je aanrecht staan?
- Wil je ruimte hebben voor een droogrek op je aanrechtblad, of kies je voor een vaatwasser? (waarin de vaat al droogt)
- Wat zie ik bij anderen wat ik liever niet zou willen in mijn keuken? Of juist wel?
Stap 2: Kiezen welke functionaliteiten je wilt
Het kiezen van de kleuren van mijn keuken ging nog redelijk snel. Maar door al die verschillende extra opties, werd het al gauw erg duur. Misschien wil jij ook een wat betaalbaardere keuken, en moet je nu ook gaan schrappen.
Om keuzes te maken, kun je deze factoren laten meewegen:
- Wat is je budget?
- Wat geef je uit aan andere dingen (boodschappen, vervoer, kleding, leuke uitjes) en kun je dan nog steeds de hypotheek dragen?
- Hoe lang ben je van plan om in de woning te blijven wonen?
- Is het nog makkelijk door te verkopen door deze keuzes?
Verder kun je nadenken over het plaatsen van een extra stopcontact.
Stap 3: opties schrappen zodat de keuken weer goedkoper wordt 😉
Als je weleens een keuken hebt gekocht dan is dit vast een héle herkenbare stap. Je hebt elke keer die iets betere vaatwasser, kookplaat, koelkast, vriezer en oven gekozen.. waardoor er zo maar weer €1500 extra kosten bij zijn gekomen. Als je dat kunt betalen is het natuurlijk prima. Maar misschien heb je ook nog geld nodig voor andere dingen, zoals je badkamer of verdere verbouwing van je huis 🙂
Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Ik heb gekozen voor een stillere vaatwasser – maar zet ik die ’s avonds wel zo laat aan? En kan ik hem ook de volgende dag aanzetten?
- Hoe vaak gebruik ik de oven nou echt? Gebruik ik niet veel vaker de magnetronstand? Heb ik echt een oven met 9 standen nodig?
- Kan ik dit later nog erbij kopen zodra ik meer geld verdien?
- Waarom doe ik moeilijk over een paar schoenen kopen van 100 euro, als ik nu opeens heel makkelijk €1100 uitgeef aan een extra kastje? (Beetje specifiek misschien, maar ik praat hier over de kosten van mijn badkamermeubel + montage dat ik ook voor 150 euro zelf kan kopen).
Tip: kijk eens naar showroomkeukens
Als je echt eens wilt kijken naar goedkope keukens, dan zijn showroomkeukens wat je zoekt. Bij Keukenhal kun je die zo gaan bekijken. Hier in de buurt zitten ze in Tilburg, maar ook Heerlen en Roermond.
Voor mijn keuken zat ik vast aan een bepaalde leverancier (of ik kreeg een onvoordelige stelpost terug). Maar bij het verbouwen van je huis zit je natuurlijk nergens aan vast. Ik zou dit zeker even meenemen als je op pad gaat voor een keukentour 😉
Dit is dus zo’n showroomkeuken. Ik verbaas me over de prijzen voor zo’n grote keuken (in positieve zin!).
Nog 5 do’s voor het kopen van een keuken
- Koop je een duur stenen aanrechtblad? Kijk dan even in je verzekering of dit verzekerd is. Ik las laatst in een Facebookgroep dat iemand gootsteenontstopper op het blad had gekregen. Zo’n ongelukje is zo gebeurd!
- Bedenk van tevoren of je een extra stopcontact wilt. Ik zou zeggen: per werkgedeelte is een stopcontact handig
- Ga op veel plekken kijken, dan krijg je het beste beeld over wat je wel (en niet) kunt krijgen voor je budget
- Neem je rolmaat mee en meet thuis alles op. Ik heb die zelf altijd mee voor dit soort aankopen 😉
- Kijk of je keuken past bij je verdere interieur. Je vloer is belangrijk, maar ook je meubels. Nou is een keukenkleur vaak wel neutraal, maar een houten vloer en houten keuken in dezelfde kleur combineren wat lastiger.
Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad! Je koopt natuurlijk niet dagelijks een keuken, dus je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Vraag ook zeker aan vrienden en familie voor tips. Zo kom je er ook snel achter wat anderen wel of niet fijn vinden aan hun keuken.
Wat is jouw ultieme tip voor het kopen van een keuken?