Heb je geen foto’s kunnen maken voor je artikel? Dan is er een grote kans dat je even op Google zoekt naar een afbeelding die je kunt gebruiken voor je artikel. Je slaat hem op en uploadt hem op je blog. Maar wist je dat je dan maar liefst 2x de fout in bent gegaan? Door de foto te embedden maak je die fouten niet meer, terwijl het wel het zelfde effect heeft.
Foto’s gebruiken van anderen mag niet
En daar is een reden voor: je mag andermans werk niet vermeerderen. Ik zal het even héél simpel uitleggen. Stel, je zoekt een afbeelding op op Google. Die foto zet je vervolgens op je computer. Dat is je eerste fout: je hebt dan eigenlijk al een kopie, een tweede foto dus. Vervolgens uploadt je hem op je blog. Dan heb je nog een kopie en ben je dus twee keer de fout in gegaan.
Het embedden van foto’s mag wel
Wat is embedden eigenlijk? Als je de URL / link van een foto kopieert en deze tussen een code zet op je blog – en laat dat nou eens heel simpel zijn bij “blogger” – dan staat de foto gewoon zoals een normale foto op je blog, maar dan heb je de foto niet gekopieerd en ook niet geüpload. Bij het embedden laat je eigenlijk een foto van een andere site op jouw blog zien. Je hoeft zelfs geen toestemming te vragen of een bron te vermelden. Zelf vind ik het altijd wel goed om een bron te vermelden (Google is geen bron!) maar dat hoeft dus niet.
Het is legaal, maar is het eerlijk?
Zelf vind ik dit eigenlijk het zelfde als gewoon iemands foto stelen. En ja, ik doe het ook, bijvoorbeeld bij inspiratie artikelen. Toch vermeld ik wel een bron (als het geen Stock foto is) en als ik ooit gemaild wordt met de vraag of ik de foto van m’n blog wil halen, dan zou ik dat gewoon doen.
En de foto boven dit artikel? Die heb ik er neergezet door middel van embedden natuurlijk 😉 Gelukkig kan ik bij deze foto sowieso niet de fout ingaan, omdat het zo’n Stock foto is. Ik moet wel zeggen dat ik het liefst zelf mijn foto’s maak, maar nu is het even niet anders 😉
Wat vinden jullie hiervan? Handig of oneerlijk?